Editura Cartea Românească si Librăria Gaudeamus vă invită luni, 11 mai, ora 18.00, la lansarea romanului Maranon sau Adevărata istorie a descoperirii Lumii Noi de Ruxandra Ivăncescu. Prezintă, alături de autoare, Irina Petraş, Sanda Cordoş şi Ovidiu Pecican.
Cititorul va găsi de toate în romanul masiv şi dens al Ruxandrei Ivăncescu: savuroasă proză de reconstituire istorică, intrigă senzaţională cu inserturi fantastice, reflecţii discrete asupra modului în care (tocmai) se scrie un roman de aventuri, umor şi ironie alături de gravitate şi romantism; şi, mai presus de toate, un epic alert, năucitor, care îţi interzice să laşi din mînă cartea. Loviturile de teatru abundă, intrigile de la curtea Reginei Isabella a Spaniei se complică din ce în ce mai mult, mirajul unor tărîmuri nebănuite agită, în Marañon, atît spiritele oamenilor Bisericii, cît şi pe cele ale mirenilor. Asistăm cu sufletul la gură la cele dintîi explorări ale pămîntului american şi încercăm să ne imaginăm că vestitul Columb nu e adevăratul descoperitor al Lumii Noi, ci un simplu impostor, uzurpator al drepturilor unor eroi rămaşi pînă azi necunoscuţi… O poftă sadoveniană de a povesti. Şi nu orice poveste, ci chiar povestea adevărată a descoperirii Americii. Adevărată pentru că, de fapt, Columb – cam ageamiu şi cam poltron – nu e decît profitorul gloriei, nu descoperitorul. Cine sînt adevăraţii descoperitori şi prin ce peripeţii au trecut ei se poate afla din romanul de debut al Ruxandrei Ivăncescu, încă un critic trecut la artele ficţiunii. Un roman de aventuri, picaresc, în stilul – admirabil asimilat – al vechii arte narative şi a cărui poetică e rezumată în laitmotivul „povestea e calea”. Exotism, mister, magie, suspans la tot pasul. Plus culoare locală. De fapt, culori, pentru că umblăm, cu romanul Ruxandrei, prin mai multe lumi. O poveste cu adevărat „extraordinară”. (Al. Cistelecan)
Ruxandra Ivăncescu s-a născut în 25 iulie 1963, la Braşov. Absolventă a Facultăţii de Filologie (secţia română-engleză) a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj (1986). în prezent este conferenţiar la Catedra de Limba şi literatura română a Universităţii „Transilvania” din Braşov. A debutat publicistic în revista studenţească Echinox din Cluj (1984) şi a colaborat, de-a lungul anilor, la revistele Echinox, Astra, Vatra, Interval, unde a publicat eseuri, studii critice şi cronici literare. A publicat volumele: O nouă viziune asupra prozei române contemporane (Paralela 45, 1999), Ştefan Agopian (monografie) (Aula, 2000), Paradisul povestirii – memorie şi realitate trăită în povestirea tradiţională (Paralela 45, 2004). Ultimul volum menţionat reprezintă teza de doctorat a autoarei, susţinută în 2003 la universitatea clujeană. Ruxandra Ivăncescu a coordonat, împreună cu Ana Popescu, volumul 111 romane celebre într-o singură carte, publicat în 1989 la Editura Paralela 45.